Munkaruha ismertetők

Tartsuk frissen a pékárut lenvászon kenyérzsák segítségével!

2020.02.17 10:00
Tartsuk frissen a pékárut lenvászon kenyérzsák segítségével!

Lenvászon kenyérzsák használatával a pékáru egyszerűen frissen tartható. A különféle műanyag szatyrokban aszalódó kenyér, kifli, és zsömle ellenben szörnyűséges változásokon esik át. A különféle kenyérzsákok megelőzik ezeket a változásokat és a pékáru megőrzi a frissességét. A kenyeret, kiflit a megvásárlást követően a kenyérzsákban érdemes eltárolni, hogy a zamata ne vesszen el, ne penészedjen és jóval lassabban száradjon ki. A pékáru tárolásának ideális módja a lenvászon kenyérzsák.

Tényleg alig találni már jó bolti kakaós csigát?

Valamikor a kétezres években a gyártók elkezdték a kakaós csigákat műanyag fóliába csomagolni, a pékségekben a papírzacskót pedig felváltotta a műanyag. A kakaós csiga finom friss, ropogós állaga ezzel eltűnt. A helyét átvette egy száraz, enyhén dohos illatú kakaós csiga. A papírzacskós tárolás sem feltétlenül ideális, de egy fokkal jobb műanyag zacskókban kialakuló már-már nyálkás állagnál. A lenvászon kenyérzsák viszont a legjobb választás lehet, mert nemcsak a pékáru állaga, hanem az íze is sokáig élvezhető marad. Próbáljuk ki a bolti kakaós csigát úgy, hogy lenvászon kenyérzsákban tartjuk és érezni fogjuk a különbséget. Nem utolsó sorban, a kenyérzsák mosható.

A kifli és a nejlonzacskó

A kifli hasonló problémákkal küzd, mióta nejlonszatyorban lehet megvásárolni. A nejlonszatyorba történő behelyezést követően két-három órával már a kifli is elkezd romlásnak indulni. A külseje megpuhul, elveszti az illatát. Az íze lisztes, dohossá válik mindössze pár óra alatt. A műanyag szatyrok alkalmatlanok a pékáru gusztusos tárolására. A lenvászon kenyérzsák használatával a probléma megoldható.

Kenyérzsák és műanyag szatyor

A lenvászon kenyérzsák anyaga megelőzi a kenyér szívósodását. A kenyér megfelelően levegőzik, ugyanakkor kiszáradni sem tud. A kifli, és más egyéb pékáru szintén kivállóan érzi magát egy kenyérzsákban. Különösebb tisztítást sem igényel, folyamatosan használható. Időnként elég kirázni belőle a morzsákat, és kiszellőztetni egy kicsit. A lenvászon kenyérzsák egy régi tradició felelevenítése, amely hasznosságát évszázadok igazolják. Webshopunkban az öko termékek között található, mivel használatával nagy mértékben csökkenthető a műanyagfelhasználás, így az ökológiai lábnyomunk is.

 

A kenyérzsák szállítása

Bizonyos kenyérzsákok zsinórral is fel vannak szerelve, a kenyér behelyezését követően ezzel a zsinórral össze lehet húzni a zsák száját. Ha az autó csomagtartója nincs tisztán tartva, akkor előfordulhat, hogy a kenyér, vagy a zsák átveszi a csomagtartó dohos szagát. Ezért a kenyérzsákot, a benne lévő pékáruval együtt érdemes inkább az utastérben szállítani.

A kenyérzsák anyaga

A kenyérzsákot többféle anyagból is gyártják. Akadnak kézműves kenyérzsákok is, de az olcsón elérhető zsákok is természetes anyagok felhasználásával készülnek. A lenvászon kenyérzsák mellett gyártanak még textilből, és más növényi anyagokból is kenyérzsákokat. A kenyérzsák titka az anyagában keresendő. A szabad levegőn, a szekrényben tárolt kenyér és pékáru hamar kiszárad, keménnyé és rideggé válik, ezért az sem ideális megoldás. A nejlonszatyorhoz képest jól levegőző anyagok megelőzik mind a kiszáradást, mind a visszaszívósodást.

Egy háztartás - több kenyérzsák

Előfordulhat, hogy valaki eltérő zamatú ételeket szeretne a kenyérzsákban tárolni. Ekkor érdemes lehet külön kenyérzsákot használni pl. az édes pékáruhoz. A normál pékáru, például a kenyér és a kifli könnyen beszívhatja magába a péksütemények zamatát. Ennek elkerülése érdekében a túrós táskát, lekváros táskát, és hasonló édességeket nem szabad a kenyérrel azonos kenyérzsákban tárolni.