Munkaruha ismertetők

Munkavédelmi ruházat villanyszerelőknek

2020.01.16 09:00
Munkavédelmi ruházat villanyszerelőknek

Nemrég keringett egy videó az interneten arról, hogy a tetőjavító munkások egy hatalmas fém létrát tolnak. Az egyik munkás véletlenül nekitolta a létrát a magas feszültségű vezetéknek. A létrának gumi kerekei voltak, így az áramot a munkás vezette a talajba. A baleset okozta áramütés csökkenthető lett volna megfelelő munkaruházat használatával. A megfelelő munkaruha véd az áramütés ellen, vagy csökkenti az áramütés erejét.

Az áramütés elkerülése

Amennyiben egy dolgozó elektromos áram közelében dolgozik, érdemes a megfelelő munkaruházat beszerzésén gondolkoznia. A villanyáram okozta áramütést a munkaruha két ponton képes csökkenteni. Az egyik pont az, ahol az áram potenciálisan bejuthat az emberi testbe. Ez a pont tipikusan a kéz. Például, a megfelelő kesztyű használatával csökkenthető az áramütés veszélye. A másik kritikus pont pedig az a hely, ahol az áram elhagyja a testet. Ez tipikusan a láb, és a talp. A vastag talpú cipők ezt a veszélyt csökkentik.

 

Villanyszerelő munkaruha

Magasfeszültség ellen nem véd

A munkaruházat, a kesztyű és a villanyszerelő cipő nem véd a magas feszültség ellen, azonban amikor valaki hagyományos 220V-al működő hálózatok közelében dolgozik, a használatuk jelentősen csökkenti az áramütés kialakulásának kockázatát. A megfelelő ruha emellett nem akad bele mindenféle vezetékekbe, és nem sodor el magával feleslegesen különféle objektumokat sem, amelyek azután a vezetékek végeit rövidre zárhatják.

Átütési szilárdság

A különféle munkacipők és kesztyűk rendelkeznek egy olyan tulajdonsággal, amelyet átütési szilárdságnak neveznek. Ha valaki villanyáram közelében dolgozik, a munkaruházat megvásárlása előtt érdemes ezeket a paramétereket figyelembe vennie. Minnél nagyobb az átütési szilárdság, annál óvja a ruhadarab a viselőjét az áramütéssel szemben. A legtöbb olyan munkruha, amit ennek figyelembe vételével terveztek, képes arra, hogy legalább a 220V-al szemben megvédje a viselőjét.

Elektronikai eszközök javításánál is ajánlott a megfelelő védelem

Nem csak villanyszerlőként lehetünk kitéve az áramütés veszélyének, így nem csak szakemberek számára, hanem otthoni szereléseknél is ajánlott a megfelelő védőfelszerelések használata. Sokan fognak hozzá a különféle otthoni elektronikai eszközök javításához, tápegységek cseréjéhez, hogy megspórolják maguknak a költséges szervízt. A legtöbb esetben ez pl. kondenzátorok cseréjével jár. Ha a háztartási készülékeink tápegységének javításába kezdenénk, kiemelten fontos a megfelelő védelem és elővigyázatosság. A tápegységek, legyen szó akár számítógépes tápegységről, vagy például egy autóhoz való akkumulátortöltőről, általában rendelkeznek pufferkondenzátorral. Ez a pufferkondenzátor közvetve a 220V-os bememeneti feszültségre van felhelyezve. Működés során a kondenzátor eltárolja a feszültséget. A kondenzátorban felgyülemlett feszültséget szabad elektronok alkotják, ez a feszültség mindig arra törekszik, hogy a környezetével kiegyenlítődjön. Például ha egy földelt vezetékhez hozzáér, akkor a kondenzátorban tárolt elektronok eltávoznak a föld irányába. Amennyiben a  szerelést végző ember keze a pufferkondenzátorhoz ér, a feszültség a kézen keresztül távozhat. Ez súlyos áramütést is eredményezhet bizonyos esetekben. A baleset elkerüléséhez mindenképp érdemes a megfelelő munkavédelmi ruházat megvásárlására is figyelmet fordítani és különösképpen ügyelni a megfelelő védőkesztyű kiválasztására.