Munkaruha ismertetők

A villanyszerelő cipők és bakancsok előnyei

2020.01.27 09:00
A villanyszerelő cipők és bakancsok előnyei

A villanyszerelő cipők és bakancsok a munkavédelmi cipők speciális kialakítású változatai, melyek használatával csökkenthető az áramütés veszélye. A villanyszerelő cipő nem pusztán az által védi ki az áramütést, hogy a talpa nem ereszti át a magas feszültséget, hanem több módszert is bevet a védelem érdekében. A jó villanyszerelő cipők talpa csúszásmentes, felülete cseppálló, és hajlékony. A villanyszerelő kényelmesen tud mozogni a cipőben, legyen szó akár létrára mászásról, vagy a padláson való munkavégzésről.

Működési elve

A szigetelő anyagok legnagyobb ismérve az átütési szilárdság. Amikor a villanyszerelő a kezével esetlegesen megérint egy áram alatt lévő vezetőket, az áram elkezdi keresni az utat a földelés felé. Ha az áram nem talál utat, akkor a villanyszerelőt nem éri áramütés. Ha az áram erőssége nem több ezer voltos, a cipő meg fogja tudni akadályozni azt, hogy a talpon keresztül a talaj irányába folyjon a feszültség. A villanyszerelő cipők talpa nagy átütési szilárdságú anyagból készül.

Valamilyen szinten minden cipő véd

Minden cipő véd valamennyire, ám amelyik cipő beázik, az nem használható fel biztonságosan. A papucsok, szandálok talpa néhány száz voltnál több feszültséget már nem képes szigetelni. A villanyszerelő cipők esetében a szigetelési képességek fel vannak tüntetve a cipő leírásában. A tipikus villanyszerelő cipő 1000 voltig képes szigetelni. Az otthonokban 220-240 voltos váltóáram található. A gyárakban, illetve otthonokban üzemeltetett ipari munkagépek feszültsége pedig maximum 380 volt. A villanyszerelő cipőnek ezt a feszültséget tudnia kell szigetelni.

Villanyszerelő munkavédelem

Érdemes viselni

A villanyszerelő cipőt akkor érdemes viselni, ha az ember 220 voltos, vagy nagyobb feszültségű rendszert szeretne karban tartani. Különös óvatosság szükséges akkor, ha az ember a szabadban, nedves, sáros körülmények között dolgozik. A nedves, vizes talaj könnyedén vezeti le a feszültséget. Éppen ezért egy amatőr számára tilos nedves időben elektromos hálózatokhoz nyúlkálni. Amennyiben egy hálózatra nincs még bekötve a feszültség, akkor is úgy kell kezelni, mintha már áram alatt lenne. Például ha valaki bedug egy fogyasztót a hálózatra, aminek a pufferkondenzátora elektromosan feltöltött, az is okozhat áramütést.

A villanyszerelő cipő helyes viselete

A villanyszerelő cipőt megfelelően be kell fűzni. A cipőt megfelelően szorosra kell bekötni. Ha a cipő kilyukad, és a víz belefolyik, ki kell cserélni. A nadrág szárát lehetőség szerint bele kell tűrni a cipő szárába, hogy nehogy esetlegesen a nadrág anyaga levezesse a feszültséget a földbe. A cipőből lehetőleg ne lógjon ki oda nem illő eszköz, például ceruza, csavarhúzó, hiszen így a villanyszerelő cipő használata már értelmét veszti.

A villanyszerelő cipők tűrőképessége

A legtöbb villanyszerelő cipő rendelkezik néhány más munkavédelmi cipő tulajdonságaival is. Ilyen például a talpának az átszúrás ellen védő tulajdonsága. A vízállóság, a szúrással szembeni ellenállás, és a nagy átütési szilárdság együttesen adja a villanyszerelő cipők védőképességét. Az igazán jó villanyszerelő cipő emellett kényelmes, külsőleg nem különböztethető meg az általános bakancsoktól, surranóktól.