Munkaruha ismertetők

Téli munkáskabát vásárlás

2020.11.16 11:00
Téli munkáskabát vásárlás

Téli munkáskabát használatával a kinti munkavégzés fagypont alatt, vagy annak közelében is könnyebben és kényelmesebben végezhető anélkül, hogy garantáltan megfáznánk a hideg időben. A jó téli bélelt munkáskabát nem csökkenti a dolgozó mozgékonyságát, viszont melegen tartja és számos praktikus zsebbel is ellátták, amelyek nem csak kezünk melegítésére, hanem a kisebb munkaeszközök és személyes tárgyaink tárolására is használhatóak. Bizonyos téli munkaruhák fényvisszaverő résszel is fel vannak szerelve. A munkáskabát kiválasztása mindig a vevő igényeinek megfelelően történjen. Az alábbi cikkben egy gyors áttekintést nyújtunk a téli munkáskabátok fejlődéséről.

"Munkáskabát" a középkorban

A középkorban a munkaruházat nem különült el nagyban a hétköznapi ruházattól, a munkások általában lenvászon anyagból készült kabátkákban, vagy cserzett bőrből varrt munkáskabátokban dolgoztak, a puszta tanyavilágának jellegzetes népviselete és "munkaruhája" pedig a juhászok és pásztorok ruházata volt. Ezek a ruhák voltak a mai, modern munkáskabátok elődei. Az állatok prémjéből varrt vastag kabátot rendszeresen zsírozták, hogy vízhatlanná tegyék. A pásztorok, juhászok, kondások így télvíz idején is tudtak dolgozni, és a szabad ég alatt tölteni az éjszakát az állataikkal. Ezek a ruhák szinte minden népnél megjelentek idővel. Szerencsére a mai munkáskabátok vízlepergető anyaga már külön törődést nem igényel és a téli munkáskabátok már hasonlóan melegen tartják viselőjüket mint a szőrméből készült társaik, viszont sokkal több szabadságot adnak a mozgásban.

Munkáskabát az újkorban

Az újkorban megkezdődött az átállás a modern ruhaipari módszerekre. A szövőgépek, és más modern ruhaipari eszközök megjelenése lehetővé tette a specializáltabb munkáskabátok kifejlesztését is. Ezeknek a minősége viszont nem volt tökéletes, a korai gyártógépek vékony, rossz minőségű ruhákat gyártottak, amelyek könnyen szakadtak és amelyekben az emberek fáztak. Ekkor terjedt el a réteges öltözködés koncepciója, amelyben a nagy, monolitikus ruházatokat réteges öltözködés váltotta fel. Az aláöltözet mindenképpen hasznos a mai napig, nem csak a hőtartás szempontjából, hanem a védelem és a megnövelt nedvszívó képessége is indokolttá teszi az ilyen ruhadarabok használatát.

Modern téli munkáskabát

A számos munkaruha érhető el, amelyeket téli használatra terveztek, így a téli munkáskabát vásárlás problémája már csak a választási lehetőségek nagy számában és természetesen az árakban mérhető. Ezek a típusok a hagyományos dzsekik fölött viselhető szélfogó dzsekiktől kezdve a vastag mellényekig terjednek. Az ideális téli munkásruha az elvégzendő munkától és a hőmérsékleti viszonyoktól függ. Ha valaki csak a munkába járáshoz keres dzsekit, az jobban teszi, ha az utcai divat szerinti modelleket választja, aki dolgozni is szeretne a dzsekijében, annak pedig az elvégezni kívánt munka alapján kell kabátot választani és ügyelni a gyártó által meghatározott maximum hőmérsékleti értékekre. A legjobb, ha többféle munkáskabát is van az ember szekrényében, mert egy vékonyabb télikabát nem lesz kellemes viselet -10°C alatt, ahogy egy nagyon vastag, extrém körülményekre tervezett munkáskabát is nagyon hamar rámelegszik viselőjére 0°C körüli időjárás esetében.

 

 

Mellények

Ezek a vastag munkásmellények hasonlóak a hagyományos bélelt kabátokhoz, viszont nincs ujjuk. A testet, törzset melegen tartják, a kéz viszont szabadon mozoghat. Hozzásimulnak a testhez, és nem csúszkálnak. Ez egy ideális téli viselet kerti munkákhoz és más, szabadban végzett munkákhoz is. Horgászok, túrázók is gyakran viselik ezeket, mert a mellények a szabad mozgás mellett meleget és sok zsebet biztosítanak. A legkedveltebbek közé pont azok a modellek tartoznak, amelyek több zsebbel is rendelkeznek, így a különféle eszközöket könnyen zsebre lehet rakni és minden fontos tárgy a kezünk ügyébe kerülhet. A téli munkáskabát vásárlás mellett érdemes megfontolni egy bélelt mellény beszerzését is.

Vastag munkáskabát

A hagyományos munkáskabát nem akadályozza a mozgást, nem csúszik fel, és professzionális hatást kölcsönöz a viselőjének. A zsebek száma itt is fontos tényező, illetve az, hogy az adott munka során ne roncsolódjon és minél tartósabb legyen a kabát. A munkáskabát anyaga a viselője munkájától és ízlésétől is függ. Sokan a vastag, bélelt bőrdzsekit szeretik, mások inkább a vastag farmerkabátokat, vagy bélelt kabátokat választják. Van, aki mindezeket használja, és a különféle feladatokra a különféle kabátokat választja ki a szekrényből. A klasszikus téli bélelt munkáskabát viszont kifejezetten úgy lett tervezve, hogy a lehetőségekhez képest minél inkább összefogja és helyettesíteni tudja a különböző kabátok funkcióit és ezáltal minden felhasználó számára ideális viseletet nyújtson a hideg téli időben is. Érdemes tehát elgondolkozni egy ilyen téli mindenes munkáskabát vásárlás lehetőségén, mivel a kedvező ár és a funkcionalitása nem okozhat csalódást viselőjének.