Munkaruha ismertetők

Színes textil szájmaszk

2020.10.26 10:00
Színes textil szájmaszk

A színes mosható maszk és színes textil szájmaszk divatos megjelenést kölcsönöz a viselője számára, ugyanakkor a szürke társaihoz hasonlóan biztosít alapszintű védelmet. A színes textil szájmaszk sajnálatos módon a városi ember stílusának részévé vált 2020-ban. Használatát nem csak a pandémia indolkolja, Ázsia egyes részein már évtizedek óta hordanak az emberek szájmaszkot a vírusok és a magas légszennyezettség következményeinek enyhítésére.

A maszkhasználat okai

A maszk használat során elkerülhető, hogy az emberek túl gyakran leköhögjék, és letüsszentsék egymást, illetve csökkenti a levegőbe jutó kórokozók számát. A színes textil szájmaszk használata nem védi meg a viselőjét és a környezetét minden esetben, de egy jó alapvédelmet nyújt. Például az orrfújáshoz mindenképp le kell venni, tehát a szennyeződések úgyis a levegőbe kerülnek, viszont kisebb mennyiségben és mértékben. A kilégzés, hangos beszéd során a levegőbe kerülő részecskéket egy színes mosható maszk hatékonyan csökkenti.

Maszk mindenkin

Ha két ember beszélget, és csak az egyiken van maszk, az csak minimálisan csökkenti a fertőzés veszélyét. Ha viszont mindkét résztvevő szájára fel van téve egy színes textil szájmaszk, a vírushordozóknak mindkét rétegen át kellene hatolnia a közvetlen fertőzéshez. Fontos megjegyezni, hogy a maszk önmagában nem szűri meg a kórokozókat, csupán a mennyiségüket csökkenti le. Ezáltal csökken a fertőzés esélye, és ha a kórokozó be is jut, kisebb mennyiségben képes csak behatolni a szervezetbe. A kisebb mennyiségű kórokozóval nagyobb eséllyel veszi fel a harcot szervezetünk.

 

 

A mosható maszk

A színes mosható maszk legnagyobb előnye, hogy nem kell minden használat után kidobni. Ezek a maszkok sem használhatóak a végtelenségig, viszont több mosást is kibírnak. A mosás során a maszk védőképessége degradálódik, tehát egy bizonyos mennyiségű mosás után el kell dobni. A színes mosható maszk drágább ugyan, mint a nem mosható társaik, de a tartóssága miatt bizonyos esetekben megéri beruházni egybe.

A legjobb színes textil szájmaszk

Tőlünk nyugatabbra már különféle divatirányzatok alapján folyik a színes textil szájmaszk gyártása. Az elsősorban fiatalok körében népszerű termékek gyakran zombis, vámpíros dizájn alapján készülnek el. Előfordulnak a horrorfilmekből ismert mintázatok és maszkok, de egyszerű, állatos és animés maszkokkal is gyakran találkozni. Természetesen ezek a maszkok is ugyanazt tudják, mint a normál egészségügyi maszkok.

Különbségek

Fontos megjegyezni, hogy a széles körben kapható színes mosható maszk, és a professzionális maszkok között hatalmas különbségek vannak. Az egészségügyben, katonaságban használt maszkok komoly szűrési képességekkel bírnak. Azokat a maszkokat hatósági bevizsgálást követően érékelik, és a teljesítményük alapján kapnak egy besorolást. Ez a besorolási rendszer országonként, kontinensenként változó lehet. A kereskedelemben kapható színes textil szájmaszk csak alapszintű védelmet nyújt, és professzionális felhasználásra nem alkalmas.