Munkaruha ismertetők

Színes textil szájmaszk

2020.10.26 10:00
Színes textil szájmaszk

A színes textil szájmaszk sajnálatos módon itthon is a városi ember stílusának részévé vált 2020-ban. Használatát nem csak a pandémia indokolja, Ázsia egyes részein már évtizedek óta hordanak az emberek szájmaszkot a vírusok és a magas légszennyezettség következményeinek enyhítésére. A színes mosható maszk és színes textil szájmaszk divatos megjelenést kölcsönöz a viselője számára, ugyanakkor a szürke társaihoz hasonlóan biztosít alapszintű védelmet.

A maszkhasználat okai

A maszk használata csökkenti a levegőbe jutó kórokozók számát és használatával elkerülhető, hogy az emberek túl gyakran leköhögjék, és letüsszentsék egymást. A színes textil szájmaszk használata nem védi meg a viselőjét és a környezetét minden esetben, de egy jó alapvédelmet nyújt. Például az orrfújáshoz mindenképp le kell venni, tehát a szennyeződések úgyis a levegőbe kerülnek, viszont kisebb mennyiségben és mértékben. Ebben az esetben nem is feltétlenül a mindenki számára a betegségekhez társított köhögésre és orrfolyásra kell gondolni. A kilégzés, vagy hangos beszéd során a levegőbe kerülő részecskéket egy színes mosható maszk hatékonyan csökkenti. A színes textil szájmaszkról tehát elmondhatjuk, hogy az általunk hordozott vírusok környezetbe jutásának mértékét hatékonyan csökkenti. Amennyiben a por, gázok és vírusok, kórokozók szervezetükbe történő bejutásának mértékét kívánjuk csökkenteni, ez esetben FFP3 típusú maszk viselése ajánlott.

Maszk mindenkin

Ha két ember beszélget, és csak az egyiken van maszk, az csak minimálisan csökkenti a fertőzés veszélyét. Ha viszont mindkét résztvevő arcára fel van téve egy színes textil szájmaszk, a vírushordozóknak mindkét rétegen át kellene hatolnia a közvetlen fertőzéshez. Fontos megjegyezni, hogy a maszk önmagában nem teljesen szűri meg a kórokozókat, csupán a mennyiségüket csökkenti le. Ezáltal csökken a fertőzés esélye, és mégha a kórokozó be is jut, kisebb mennyiségben képes csak behatolni a szervezetbe. A kisebb mennyiségű kórokozóval pedig nagyobb eséllyel veszi fel a harcot szervezetünk és jóval kisebb eséllyel lehetnek súlyos következményei azáltal, hogy a vírushordozó maszkot visel.

 

 

A mosható maszk

A színes mosható maszk legnagyobb előnye, hogy nem kell minden használat után kidobni. Ez nem csak pénztárcánkat, hanem a környezetet is kíméli. Természetes anyaga miatt még ha ki is kell dobnunk őket, jóval kisebb környezetterhelést okoznak, mint az eldobható maszkok. Sajnos ezek a maszkok sem használhatóak a végtelenségig, viszont több mosást is kibírnak. A mosás során a maszk védőképessége degradálódik, tehát egy bizonyos mennyiségű mosás, vagy pár hónap viselés után mindenképpen el kell dobni még akkor is, ha a maszkon nem látszik, hogy viseletes lenne. A színes mosható maszk drágább ugyan, mint a nem mosható társaik, de a tartóssága miatt több esetben megéri beruházni egybe.

A legjobb színes textil szájmaszk

Tőlünk nyugatabbra már különféle divatirányzatok alapján folyik a színes textil szájmaszk gyártása. Az elsősorban fiatalok körében népszerű termékek gyakran zombis, vámpíros dizájn alapján készülnek el. Előfordulnak a horrorfilmekből ismert mintázatok és maszkok, de egyszerű, állatos és animés maszkokkal is gyakran találkozni. Természetesen ezek a maszkok is ugyanazt tudják, mint a normál egészségügyi maszkok, csak a viselőjét jobban kiemelik a tömegből.

Különbségek

Fontos megjegyezni, hogy a széles körben kapható színes mosható maszk, és a professzionális maszkok között hatalmas különbségek vannak. Az egészségügyben, katonaságban használt maszkok komoly szűrési képességekkel bírnak. Azokat a maszkokat hatósági bevizsgálást követően érékelik, és a teljesítményük alapján kapnak egy besorolást. Ez a besorolási rendszer országonként, kontinensenként változó lehet. A kereskedelemben kapható színes textil szájmaszk csak alapszintű védelmet nyújt és professzionális felhasználásra nem alkalmas, viszont nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy a különböző vírusok és fertőzések terjedésének mértékét csökkentse.