Munkaruha ismertetők

A szemvédelemről - védőszemüveg munka közben

2020.08.16 09:00
A szemvédelemről - védőszemüveg munka közben

A munkavédelem előírásai és a munkavédelmi eszközök széles eszköztára szavatolja biztonságunkat munkavégzés közben. Szemünk védelme kiemelt fontossággal bír, így mindenképpen érdemes körültekintően választani a szemvédelmi eszközök széles palettájából. Fontos tehát, hogy gondoskodjunk a szemvédelemről és védőszemüveg munka közben történő használatáról. A legalkalmasabb szemvédő eszköz kiválasztása nem is olyan nehéz feladat, ha pontosan ismerjük azokat a munkahelyi körülményeket és lehetséges veszélyeket, amelyekre fel kell készülnünk szemünk védelmének szempontjából. A megfelelő védőszemüveg megvásárlása előtti döntés megkönnyítésének érdekében ismertetőnkben összegyűjtöttünk pár információt arról, hogy hogyan óvhatjuk meg látásunkat munkahelyi környezetben is.

Tudta?

A külső ingerek felfogására szolgáló képességünk a látás, a hallás, a szaglás, az ízlelés és a tapintás.  Ám öt érzékszervünk közül a legtöbb információ (érzéki benyomásaink mintegy 85%-át) a szemünk közvetítésével jut el hozzánk. Éppen ezért fontos gondoskodnunk szemeink egészségéről, a negatív hatásokkal szembeni védelemről.

A munkavégzés során elsősorban az iparban és az építőiparban, a fa- és a fémfeldolgozás területén fontos a szem- és arcvédő eszközök használata. Ezeken a területeken a legnagyobb esélye ugyanis annak, hogy por, egyéb szennyeződés, esetleg valamilyen repülő részecske kerüljön bele a szemünkbe. Természetesen a sort még tovább is folytathatnánk, hiszen munkavégzés közben csak Németország területén évente több mint 300 ezer szemsérüléssel kapcsolatos munkahelyi baleset történik.

Milyen veszélyekkel találkozhatunk?

A munkavégzés alatt a szemet rengeteg olyan negatív hatás érheti, ami akár maradandó sérülést is okozhat számunkra. Ilyenek például a különböző mechanikai ártalmak, optikai sugárzás ártalmak, vegyi ártalmak, illetve hőártalmak, de az elektromos sérülések is idetartoznak. A mechanikai ártalmak közé sorolhatjuk az idegen test becsapódásokat, a porokat. Az optikai sugárzás ártalmak az olyan erős fényhatások, melyek lehetnek ibolyántúli (UV), lézeresek vagy infravörösek (IR). A vegyi anyagok (savak, lúgok) káros hatásai, különböző gázok, gőzök vegyi ártalmaknak minősülnek. Hőártalmak közé az olvadt fémek, a forró szilárd anyagok közelsége és a fémkifröccsenések tartoznak.

Nem minden esetben kell speciális munkákra gondolni a védőszemüveg használatával kapcsolatban. A kerti munkák része a szegélynyírás, amely alatt fokozott veszélynek vagyunk kitéve a felverődő kavicsok által. A legapróbb kavics is okozhat nagy gondokat, ha nagy sebességgel találja el a szemünket, ami a szegélynyíró, vagy akár a fűnyíró használatakor könnyen megeshet. A védőszemüveg használat sokkal kevesebb kellemetlenséggel jár, mint amit egy véletlen baleset okozhat, így érdemes megfontolni ilyen esetekben is a használatát.

 

Gondoskodjunk szemünk védelméről munka közben

 

Mindezekből láthatjuk, hogy bizonyos anyagok használatánál, illetve egyes munkatevékenységeknél nagyobb a visszafordíthatatlan károsodások kockázata. A leggyakrabban előforduló balesetek mechanikai ártalmakból származnak. Az idegen testek okozta, behatoló sérülések következtében sérülhet, esetleg át is szakadhat szaruhártya, homályossá válhat a látás.

Mi tehetünk a mechanikai ártalmak ellen?

Tartsuk be a munkavédelmi szabályokat és minden esetben használjunk nagyteljesítményű munkavédelmi szemüveget! A mechanikai ártalmak ellen a száras védőszemüveg nyújtja a legmegfelelőbb védelmet, mely széles kialakításának köszönhetően a szem oldalsó részének védelmére is szolgálhat. A precíz és aprólékos munka elvégzésének érdekében érdemes olyan modellt választani, melyet dioptriás szemüveggel együtt is viselni lehetséges. Ezek a szemüvegek általában könnyűek, rugalmasak és egyben a szorító érzés nélküli kényelmes viseletet is biztosítják. Az újabb modellek már különböző színekben is elérhetőek és akár UV elleni védelmet is biztosítanak. Ahogy azt már említettük, a védőszemüveg használata esetén nem jelent problémát a saját dioptriás szemüvegünk sem, hiszen a legtöbb modell kialakítása révén akár a szemüvegre is felvehető anélkül, hogy megkarcolná annak üvegét vagy kényelmetlen lenne együtt viselni mindkettőt. A megfelelő védőszemüveg választás során ne elsősorban az ár alapján döntsünk, hanem válasszunk a munkakörülményeinkhez leginkább megfelelő, kényelmes modellek közül. Bár az olcsóbb modellek is biztonságosak, a drágább modellek általában nehezebben karcolódnak és kevésbé párásodnak be a használat során.