Munkaruha ismertetők

Munkavédelmi sisak a fejünk védelmére

2020.03.16 09:30
Munkavédelmi sisak a fejünk védelmére

A munkavédelem egyik legfontosabb kelléke a védősisak, amely használatával meg lehet védeni a fejet bizonyos sérülésektől. A fej az emberi test legfontosabb testrésze. A munkavédelmi sisak célja a felülről érkező behatások elleni védelem. Ezek lehetnek leeső cserepek, betondarabok, vagy akár az emberre rálógó villanyvezetékek. A különféle veszélyhelyzetek ellen különféle típusú munkavédelmi sisak használata szükséges.

Sisakok a hétköznapi helyzetekben

A sisak egy rendkívül széles körben használt eszköz. A motorosok bukósisakjával már mindenki találkozott. Ezek a sisakok az esés energiáját hivatottak felfogni, és eloszlatni. A sisak ezen kívül gyakran megvédheti a motorost akkor is, ha az autó alá esik, és feje az autó kereke közelébe kerül. Ehhez természetesen jó minőségű sisak kell, az olcsó kínai sisakok össze fognak törni már akár kisebb nyomástól is.

Sisakok a múltban

A cowboyok kalapja az amerikai folklór sajátos része. Ezek alatt kobakot is viseltek, amely egy fából készült sisak-szerű sapka. Ezt abból a célból hordták, hogyha a ló alá esnének, és a ló rálépne a fejükre, akkor ne törjön be a fejük. Emellett az ágak, és kisebb ütközések ellen is védelmet nyújtott. Manapság a cowboy kalap szinte csak dekoratív célt szolgál, de a modern sisakok koncepciója innét eredezik.

Vékony műanyag sisak

Az emberek a leggyakrabban a vékony műanyag sisakokkal találkoznak. A vékony munkavédelmi sisak célja nem az, hogy a fejet a komoly sérülésektől megvédjék. Ezek csak azt segítik elő, hogy az apró tárgyak, vízcseppek ne szennyezzék be a viselő fejét. Ezekre tetőn dolgozó munkásoknak, építőipari dolgozóknak lehet szüksége. Nagy tégladarabok ellen ugyan nem jó, de lepotyogó kavicsok, a kosz és mocsok ellen tökéletesen megfelelnek. Előnyük, hogy fejlámpát is lehet rájuk rögzíteni.

Ipari védősisak

Az ipari védősisak a műanyag munkavédelmi sisakok következő szintjét képviseli. Ez a munkavédelmi sisak nagyobb felületen védi a fejet, és az arcot is védi. Ezt egy, az arc elé helyezett műanyag plexiréteggel érik el. Ezek a sisakok védenek a szikrák ellen, és megakadályozzák a kisebb szilánkok arcra, szembe jutását. Az ilyen plexi néhány joul energiával érkező tárgyat képes felfogni károsodás nélkül. Az ipari védősisakok hasznosak akkor, ha valaki fémmegmunkáló, faipari, vagy marógépek közelében dolgozik.

 

A sisak helyes használata

A sisakot használat előtt érdemes rögzíteni a rugalmas pántjával a nyak alatt. A helytelenül rögzített sisak leeshet, ezáltal nem tudja a védelmi feladatát ellátni. A rugalmas pántot annyira erősen kell meghúzni, hogy még nem okoz fájdalmas érzést, de a sisakot már erősen húzza a fejhez. Ha a sisak eltakarja a látást, vagy billeg a fejen, akkor egy másik méretű sisakot kell megpróbálni. A helytelenül rögzített sisak adályozza a normális munkavégzést is.