Munkaruha ismertetők

Munkavédelmi kesztyű jelölések

2020.07.20 09:00
Munkavédelmi kesztyű jelölések

Munkavédelmi kesztyű jelölések figyelembe vételével ki lehet választani a legmegfelelőbb kesztyűt. A különféle munkavédelmi kesztyűk különféle helyzetekben védik meg a viselőjüket. A kesztyű jelölése egy gyors áttekintést ad a kesztyű tűrőképességéről. A munkavédelmi kesztyű jelölések idővel szabványosodtak. Ezek a szabványos jelölések megkönnyítik azt, hogy az ideális kesztyűt kiválasszuk.

A jelölés nélküli kesztyűk

A munkavédelmi kesztyű jelölések hiánya arra utal, hogy az adott kesztyű komoly behatások ellen nem védi meg a viselőjét. A jelölés hiánya nem feltétlenül jelent rossz minőségű terméket. Egy cérnakesztyű például nyilvánvalóan nem fog a láncfűrész ellen megvédeni. A jelölés nélküli kesztyűk tehát olyan esetben használhatóak, amikor a munkaruha célja a tisztaság megóvása. Amennyiben a munkaruha célja a viselő épségének a megóvása, úgy a munkavédelmi kesztyű jelölések figyelembe vétele elkerülhetetlenné válik.

Munkavédelmi kesztyű a fizikai behatások ellen

A jó munkavédelmi kesztyű egyik célja, hogy a viselő ujjait, kezét megvédje. A fizikai behatások elleni védelem két csoportra osztható. Az egyik ilyen védőhatás a vágóhatással szembeni ellenállás. A másik legfontosabb védelem pedig a szúróhatás elleni védelem. A kesztyűk egy része csak az előbbiben jeleskedik, másik része csak az utóbbiban. Vannak olyan munkavédelmi kesztyűk is, amelyek mindkettőben jók.

 

 

MSZ EN 388 szabványrendszer

Az MSZ EN 388 szabványrendszer segítségével kideríthető, hogy a kesztyű mennyire áll ellen a vágásnak, és a szúrásnak. A szabványrendszer jelölését egy címeres kalapács jelzi. A címer alatt négy darab szám, vagy négy darab szám, és két darab betű található. Ezeknek a jeleknek az értelmezésével meg lehet állapítani, hogy a munkavédelmi kesztyű mennyire védi a viselőjét a szűró és vágóhatásokkal szemben.

Munkavédelmi kesztyű a vágóhatás ellen

A címeres logó alatti második szám a vágóhatás elleni védelmet jelenti. Ez a szám egytől ötig terjedhet. Az 1 a legkisebb, az 5. pedig a legnagyobb fokozatú védelmet jelenti. Mindegyik szint körülbelül a duplája az előzőnek. Szóval a hármas szintű vágóhatás elleni védelem kétszer erősebb, mint a kettes szintű védelem, és így tovább. Ez a többi értékre is vonatkozik, szóval a számok nagyságától függően erősebb a kesztyű védelme.

Munkavédelmi kesztyű a szúrás ellen

A negyedik szám a címeres kép alatt a szúrás elleni védelmet jelenti. Ez a szám egytől négyig terjed. Az előző esethez hasonlóan itt is a nagyobb szám nagyobb védelmet jelent. A különbség abban rejlik, hogy a szám növekedése nem feltétlenül jelent kétszeres védelmet. A szúróerő és a vágóhatás elleni védelmet érdemes együtt figyelembe venni a munkavédelmi kesztyű megvásárlása előtt.

Atomtámadás elleni védelem

A munkavédelmi kesztyű az ellen nem véd. Van viszont hővel szembeni ellenállóképesség, gyúlékonysággal szembeni ellenállás, olvadt fém elleni védelem. Az ilyen kesztyűk az MSZ EN 407 jelölési szabvány szerint vannak kategorizálva. A nagyobb számok itt is a jobb hőellenállást hivatottak jelenteni, ugyanakkor az értelmezésükhöz már szükség lehet professzionális szakértők igénybevételére is.

Egyebek

Az MSZ EN 374 jelölésű munkavédelmi kesztyű vegyszerek és mikroorganizmusok ellen véd. A védelem itt minimális, és három különböző szint létezik. Az első a legtöbb vegyszer ellen véd, a második már bizonyos mikroorganizmusok ellen is. A harmadik már a legtöbb vegyszer és mikroorganizmus ellen is egy átfogó alapvető védelmet nyújt.