Munkaruha ismertetők

Munkavédelmi cipő választás

2020.08.10 11:00
Munkavédelmi cipő választás

A különböző védelmi funkciót betöltő cipők és bakancsok a munkaruházat elengedhetetlen elemei bizonyos munkakörök esetében. A megfelelő munkavédelmi cipő használatával a láb sérüléseit lehet elkerülni amellett, hogy kényelmes és strapabíró lábbelit hordunk az egész napos munkánk folyamán. A munkavédelmi cipők több csoportba tartoznak attól függően, hogy milyen módon védik a lábat. A munkavédelmi cipő megóvhatja a lábat a leeső súlyokkal szemben, védelmet nyújthat az időjárás viszontagságai ellen, elcsúszás ellen, vagy akár olyan nagyobb sérülés ellen is, hogy a talpát egy éles tárgy átszúrja, és megsebesítse a viselőjét. Ezeket és még sok egyéb védelmi funkciókkal egyes modellek külön-külön, vagy akár egyben is rendelkezhetnek. Ezek alapján a munkáscipő védelmi funkciói az egyszerűbb vízhatlan cipőktől és bakancsoktól az extrém körülményekre tervezett munkavédelmi lábbelikig is terjedhetnek. A munkavédelmi cipő választás éppen ezért nem csak a megfelelő méret és kinézet kiválasztását jelenti, hanem egy kis tervezést is igényel.

Gumicsizma

A munkavédelmi cipők legegyszerűbb változataként említhető akár a gumicsizma is. Vizes, nedves, csúszós, sáros helyeken, vagy rossz talajviszonyok esetén viselendő. A gumicsizma megakadályozza, hogy a víz és a sár bejusson a cipőbe, emellett megvédi a nadrág szárát is az átázástól. Bizonyos típusú gumicsizma úgy viselhető, hogy alatta egy hagyományos cipőt is lehet hordani. A szokványos gumicsizmák a cipő vagy bakancs helyett viselendők. Nem csak bizonyos munkahelyekre ajánlott, hanem otthon sem árthat, ha rendelkezünk kerttel, hiszen ha esik az eső, kevés hatékonyabb védelmi cipő létezik ellene. Tisztítása is roppant egyszerű, erős vízsugárral lemosva se fogjuk tudni eláztatni és pillanatok alatt meg is szárad.

 

 

Talpátszúrás elleni bakancs

A munkavédelmi cipők egy igencsak fontos típusát a talpátszúrás ellen védő bakancs testesíti meg. A veszélyes körülmények között, éles tárgyakkal dolgozó munkások mellett akár erdészek, ablakosok, vagy mezőgazdasági dolgozók is viselhetik, de ezeken kívül számos munkahelyen érdemes elgondolkodni egy ilyen magas védelmet nyújtó munkavédelmi bakancs vásárlás lehetőségén. Ez a munkavédelmi cipő megvédi a viselőjét a tüskéktől, a bozóttól, illetve a földön fekvő éles tárgyaktól, üvegszilánkoktól, szegecsektől. A cipő talpát alkotó vastag anyag ellenáll a szúrásoknak, vágásoknak, de a fő védelmet általában a bakancs talpában elhelyezett acél merevítő biztosítja. Egy ilyen talplemezt átszúrni pedig szinte lehetetlen. Természetesen lábunk nem a kemény talplemezzel fog érintkezni, hiszen egy modern talpátszúrás ellen védő bakancs kényelmes bélése ellensúlyozza a talplemez keménységét és az esetleges hideg érzetét is.

Acélbetétes bakancs

Bár az acélbetétes bakancs az évek során az utcai ruházatban is elfoglalta a maga helyét, nem csak a rockerek, és bizonyos politikai irányzatokhoz tartozó alakok divatruházata. Az acélbetétes bakancs is egy munkacipő, amely a munkavédelmi cipők egy bizonyos kategóriáját alkotja. A cipő orrában található acélbetét elsődleges feladata az, hogy a leeső súlyok és nehéz tárgyak ellen megvédje a viselő lábujjait. Ezt acél, vagy más fém ötvözet alkalmazásával érik el, és különösen fontos az, hogy olyan acélbetét legyen a cipőben, amely a becsapódást megfelelően tompítja. Az újabb változatokban már nem csak acélbetétet, hanem nagy ellenállású műanyagokat használnak, amelyek nem hülnek le annyira, mint a fémbetétek. Egyes modelleknél a fémbetétek vastagabb borítást kapnak, hogy hideg időben ne legyen kellemetlen érzés ezen munkavédelmi cipők használata.

Villanyszerelő cipő és bakancs

A villanyszerelők számára készült munkaruházat egyik legfontosabb kelléke a villanyszerelő bakancs. Az ilyen bakancsok képesek megakadályozni azt, hogy a nagy feszültségű áram átüsse a cipő talpát. Ez által a villanyszerelő elkerülheti bizonyos esetekben azt, hogy a testével a földbe vezesse a nagy feszültségű áramot, megóvva ezzel az életét. A jó villanyszerelő cipő esetén fel van tüntetve az, hogy hány voltos feszültségig, és hány hertzes áramig védi meg a viselőjét. A piacon a legelterjedtebb változatok 1000V-os feszültségig nyújtanak védelmet, így az általános villanyszerő munkákhoz ideális védelmet biztosítanak, magasfeszültség ellen viszont már nem nyújtanak megfelelő védelmet. Elérhető többféle változatban, cipő, rövidszárú bakancs és hosszúszárú bakancs formájában is, de a kialakítás nem függ össze a védelmi képesség mértékével, így egy villanyszerelő félcipő is azt a védelmet biztosítja, mint egy magasszárú villanyszerelő bakancs.

Védelem és kényelem

A modern munkavédelmi cipőket úgy igyekeznek kialakítani, hogy azok kényelmesen legyenek hordhatóak. Az ilyen cipők akár napi 10-12 órán keresztül is a dolgozó lábán lehetnek, ezért maximális kényelmet kell nyújtaniuk. A rendszerváltás előtt kapható szörnyűséges munkáscipők és bakancsok ideje már lejárt. A mai munkavédelmi cipők a védelem mellett a kényelemre is fókuszálnak. A Majsi Munkaruha webboltban kapható cipők már a legmodernebb technológiákat felhasználva készülnek, nagy részük az Ipoly cipőgyár minőségi termékei.