Munkaruha ismertetők

Munkavédelmi cipő kiválasztása

2020.08.10 11:00
Munkavédelmi cipő kiválasztása

Munkavédelmi cipő használatával a láb sérüléseit el lehet kerülni. A munkavédelmi cipők több csoportba tartoznak attól függően, hogy milyen módon védik a lábat. A a különböző védelmi funkciót betöltő cipők és bakancsok a munkaruházat elengedhetetlen elemei bizonyos munkakörök esetén. A munkavédelmi cipő megóvhatja a lábat a leeső súlyokkal szemben, védelmet nyújthat az időjárás viszontagságai ellen, elcsúszás ellen, vagy az ellen, hogy a talpát egy éles tárgy átszúrja, és megsebesítse a viselőjét.

Gumicsizma

A munkavédelmi cipők legegyszerűbb változata a gumicsizma. Vizes, nedves, csúszós, sáros helyeken, vagy rossz talajviszonyok esetén viselendő. A gumicsizma megakadályozza, hogy a víz és a sár bejusson a cipőbe, emellett megvédi a nadrág szárát. Bizonyos gumicsizma úgy viselhető, hogy alatta egy hagyományos cipőt is lehet hordani. Más fajta gumicsizmák a cipő helyett viselendők.

 

 

Talpátszúrás ellen védő bakancs

A munkavédelmi cipők egy igencsak fontos típusát a talpátszúrás ellen védő cipő testesíti meg. A veszélyes körülmények között, éles tárgyakkal dolgozó munkások mellett akár erdészek, ablakosok, vagy földművesek is viselhetik. Ez a munkavédelmi cipő megvédi a viselőjét a tüskéktől, a bozóttól, illetve a földön fekvő éles tárgyaktól, üvegszilánkoktól, szegecsektől. A cipő talpát alkotó vastag anyag ellenáll a szúrásoknak, vágásoknak.

Acélbetétes bakancs

Az acélbetétes bakancs nem csak a rockerek, és bizonyos politikai irányzatokhoz tartozó alakok a divatruházata. Az acélbetétes bakancs is egy munkaruha, a munkavédelmi cipők egy bizonyos kategóriáját alkotja. A cipő orrában található acélbetét elsődleges feladata az, hogy a leeső súlyok ellen megvédje a viselő lábujjait. Ezt acél, vagy más fém alkalmazásával érik el, és különösen fontos az, hogy olyan acélbetét legyen a cipőben, amely a becsapódást megfelelően tompítja. Az újabb változatokban már nem csak acélbetétet, hanem nagy ellenállású műanyagokat használnak, amelyek nem hülnek le annyira, mint a fémbetétek.

Villanyszerelő cipő

A villanyszerelők számára készült munkaruházat egyik legfontosabb kelléke a villanyszerelő bakancs. Az ilyen bakancsok képesek megakadályozni azt, hogy a nagy feszültségű áram átüsse a cipő talpát. Ez által a villanyszerelő elkerülheti bizonyos esetekben azt, hogy a testével a földbe vezesse a nagy feszültségű áramot, megóvva ezzel az életét. A jó villanyszerelő cipő esetén fel van tüntetve az, hogy hány voltos feszültségig, és hány hertzes áramig védi meg a viselőjét.

Védelem és kényelem

A modern munkavédelmi cipőket úgy igyekeznek kialakítani, hogy azok kényelmesen legyenek hordhatóak. Az ilyen cipők akár napi 10-12 órán keresztül is a dolgozó lábán lehetnek, ezért maximális kényelmet kell nyújtaniuk. A rendszerváltás előtt kapható szörnyűséges munkáscipők és bakancsok ideje már lejárt. A mai munkavédelmi cipők a védelem mellett a kényelemre is fókuszálnak. A Majsi Munkaruha webboltban kapható cipők már a legmodernebb technológiákat felhasználva készülnek, nagy részük az Ipoly cipőgyár minőségi termékei.