Munkaruha ismertetők

A láthatósági mellény

2020.07.06 09:00
A láthatósági mellény

A kereskedelemben kapható láthatósági fényvisszaverő mellények paraméterei is szabvány által meghatározottak, mely konkrétan leírja a fluoreszkáló, fényvisszaverő anyagok milyenségét a ruházaton. Az ismeretes, hogy gyalogosoknak, kerékpárosoknak, kézikocsival közlekedőknek és állatot hajtóknak a KRESZ szabályai szerint lakott területen kívül, valamint éjszaka és korlátozott látási viszonyok mellett kötelező a használata. Gépjárművünkben készenlétben is kell tartanunk egyet, melyet – amennyiben kiszállunk belőle – nekünk is fel kell vennünk a saját biztonságunk érdekében.

Mi a helyzet a munkavédelem szempontjából?

Ugyanakkor munkavédelem területén is kétségtelen tény, hogy a láthatósági mellény viselete akár életet is menthet! A látási viszonyok milyensége nemcsak a közutakon, de a szabadtéri munkavégzés közben is kiemelt fontosságú. De szürkületben vagy besötétedéskor végzett munkánál körültekintően kell eljárni egymás biztonsága érdekében. A munkavállalók megfelelő láthatósága az ipar számos területén szükséges, például az autópályán dolgozók, az útépítők, a vasúti alkalmazottak, az építőipar munkatársai, de a különböző munkagépekkel, esetleg hajókon, kikötőkben dolgozók számára is lényeges biztonsági elem a megfelelő láthatóság. Mindemellett természetesen a fényvisszaverő ruházat használatára szigorú jogszabályi előírások vonatkoznak, tehát komoly pénzbüntetést is kiszabhatnak arra a munkáltatóra, aki nem biztosítja dolgozói számára a megfelelő láthatósági ruházat viseletének lehetőségét. A láthatósági mellényekről elmondható, hogy egyes modellek már igazán könnyen és olcsón elérhetők, így nem érdemes a munkáltatónak az esetleges bírságot kockáztatni, illetve a munkavállalónak sem, hogy használata nékül fölösleges veszélynek tegye ki magát.

 

Láthatósági mellény az építőiparban

 

Milyen a láthatósági ruházat?

A legnépszerűbb, legtöbb esetben legegyszerűbben használható és legkönnyebben elérhető darab mind közül a hagyományos láthatósági mellény. Ha a fényvisszaverő ruházatra gondolunk, legelőször ez jut az eszünkbe. Emellett természetesen a piacon különböző árkategóriákban megtalálhatóak a dzsekik, nadrágok, overallok, sortok, pólók és az egyéb kültéri láthatósági védőruházat. Mindezek téli és nyári variációkban is elérhetőek számunkra, akár több színben is. A választásunknak azonban a pénztárcánk is határt szabhat.

Mikor melyiket használjuk?

A legideálisabb modell kiválasztásához sok tényezőt érdemes figyelembe venni. Attól függően, hogy a munkavégzés közben a dolgozók mekkora kockázatnak vannak kitéve, különböző ruhadarabokat kell viselniük.  Mindemellett maguknak a fényvisszaverő ruhadaraboknak is létezik védelmi szint szerinti besorolásuk. A három különböző osztályban az 1- es a minimális, a 2-es a közepes, a 3-mas pedig a magas védelmi szintet jelentő kategóriák. Alacsony kockázatnál elegendő egy fényvisszaverő csíkkal ellátott kantár viselése. Forgalmas utak mellett, illetve építési területen viszont elengedhetetlen a legalább közepes védelmi szintű fényvisszaverő mellény viselete. Amennyiben a dolgozók mellett nagy sebességgel munkagépek, járművek haladhatnak el, a mellényt fényvisszaverő csíkkal ellátott kétrészes láthatósági ruházattal is ki kell egészíteni.

Ezen információk alapján már levonható a következtetés, hogy a láthatósági mellény viselete egy alacsony árú befektetés, mely a legtöbb helyzetben a megfelelő biztonságot nyújthatja számunkra munkavégzés közben is. A láthatósági mellény helyett választhatunk láthatósági pólót is, ha olyan munkát végzünk, ahol még ez a könnyű és szellőző anyagú mellény is zavarhat a mozgásunkban, például beleakadhat valamibe. A láthatósági pólókból is több típust találunk a piacon, ezekből érdemes a két fényvisszaverő csíkkal rendelkező változatokat keresni. Ha viszont folyamatosan kültéren, hideg és szeles időben dolgozunk, érdemes elgondolkodni a láthatósági kabát vásárlás lehetőségén, mert bár komolyabb anyagi befektetést igényel, ez mindenképpen meg fog térülni, hiszen sokkal komfortosabbá és biztonságosabbá teszi majd munkánkat.