Munkaruha ismertetők

Munkaruházat választás? Többé nem probléma!

2021.01.10 10:10
Munkaruházat választás? Többé nem probléma!

A legmegfelelőbb munkavédelmi ruhadarabok megvásárlásakor számos tényezőt kell figyelembe venni. Nincs ez másképp a munkáskabátok, mellények kiválasztásánál sem. Munkáskabát választási- kisokosunk azoknak szól, akik döntöttek már rosszul, és legközelebbi alkalommal nem szeretnének újból hibát véteni, illetve azoknak is, akik nemrég fejezték be szakiskolai tanulmányaikat és legelső vásárlásuk előtt állnak.

Mire való a munkáskabát?

Általánosan a „munkaruha” a munkavállaló ruháját védi a szennyeződésektől, vagy egyszerűen csak helyettesíti azokat a munkaórák idejére. Tudta, hogyha a munkatevékenység olyan mértékű kosszal és szennyeződéssel jár, ami a dolgozó saját ruháját károsítaná, akkor a munkáltató köteles Önnek munkaruhát biztosítani? Az előírás azért is fontos, mert a megfelelő munkaruházat viselete az Ön kényelmesebb és könnyedebb munkavégzéséhez járulhat hozzá. Mindezeken belül a különböző kabátok és mellények a törzs és a has védelméért felelősek, funkciójuktól függően az időjárási változások, a mechanikai hatások, illetve – a speciális védő mellények esetén – a vegyszerek ellen nyújtanak hathatós védelmet.

Kültéri vagy beltéri viselet?

A helyes válasz az, hogy egy jó munkáskabát vagy mellény mind a szabadban, vagy odabent, fedett helyen is kiválóan használható. Előfordulhat például, hogy az elvégzendő feladat olyan kockázattal jár, hogy mindenképp szükséges beltéren is magunkra öltenünk, a hőmérséklet- változások viszont kültéren teszik viseletét elengedhetetlenné.


Elfedi a felső testet. Nem elég ez?

Nem, nem elegendő. Természetesen a kabátok és mellények alaptulajdonsága mindez, de mindemellett az adott darab anyaga, szabása vagy kialakítása is kiemelkedő fontossággal bír. Mindezen sajátosságok nagyban befolyásolják azt, hogy milyen mértékű védelmet nyújt számunkra a konkrét modell. Sőt, ne feledkezzünk meg egy teljesen szubjektív tényezőről sem: a saját kényelmünkről. Nem mindegy ugyanis, hogy milyen fazon az, amit kedvelünk, hosszított vagy rövidebb szabású változat, aljapántos, vagy pánt nélküli kabátban érezzük igazán jól magunkat. A hosszú munkaórák alatt higgyük el, hogy mindez igencsak számítani fog. Hidegebb időjárásban vagy körülmények között természetesen elengedhetetlen a bevarrt belső bélés, hiszen fog vacogva nem lehet huzamosabb ideig dolgozni.

Munkaruházat kiválasztása


Anyagösszetétel? Anyagsűrűség?

A következőkben arra szeretnénk kedves olvasóink figyelmét felhívni, hogy vásárlási döntésük meghozatala előtt gondolják végig a kabát anyagának összetételére és sűrűségére vonatkozó elvárásaikat. Ugyanis, ha egy ruhadarab színtiszta pamut, akkor valóban puhább, kellemesebb bőrérzetet biztosít, ugyanakkor közel sem lesz olyan tartós, mint kevertszálas társaik. A pamut- poliészterből készül munkáskabátok általában közel ugyanolyan kényelmesek, ugyanakkor tartósabbak, többször kimoshatóak. Mindezzel tulajdonképpen pénzt is spórolhatunk, hiszen sokkal több használat után kényszerülünk újabb vásárlásra. A kérdést úgy is feltehetnénk, hogy döntsük el, mi számunkra a fontosabb: a nagyfokú kényelem vagy a strapabírás? Szeretnénk azt is megjegyezni, hogy egy megnövelt anyagsűrűségű kabát a még nagyobb tartósságot szavatolja, fontoljuk meg ezt is.


Munkáskabátok, mellények speciális helyzetekre

Az előzőekben tárgyaltakon túl előfordulhat, hogy láthatósági vagy vízálló anyagból készült munkaruhára lesz szükségünk. Esős időben, vagy ha nedves közegben dolgozunk fontos, hogy 100% poliészterből készült kabát legyen rajtunk, de nem feledkezzünk meg a varrások vízhatlan megerősítéseiről sem. Hiszen mit ér a PVC borítás, ha az összeillesztéseknél befolyik a víz?! Illetve ötször nagyobb távolságból is észrevehetőek vagyunk, ha a megfelelő láthatósági anyagból készült munkásruhát viseljük, biztonságunk érdekében erről sose feledkezzünk meg.

Reméljük, hogy összefoglalónkkal segíteni tudtunk Önöknek, így legközelebbi vásárlásukkor már könnyebben tudnak majd dönteni!