Munkaruha ismertetők

Hasznos ruhadarab a nagy esőben - hosszú esőkabát

2020.04.13 10:30
Hasznos ruhadarab a nagy esőben - hosszú esőkabát

A hosszú esőkabát viselésével az esős időben se jelent akadályt a szabadban történő munkavégzés. Amikor az esernyő már kevés, a hosszú esőkabát segítségével elkerülhető, hogy ruhánk átázzon. A hosszú esőkabát bármilyen ruha fölött hordható. Az esőkabát egyik legvonzóbb tulajdonsága, hogy a használata nem foglalja le az egyik kezet. Miközben az esernyő használatához szükség van legalább egy kézre, az esőkabátban akadálytalanul lehet dolgozni. Erős esőben különösen indokolt lehet az esőkabát hosszított változatának viselése, mivel a derékig érő változatok nem védik meg a nadrágot az elázástól és a róluk lecsorgó esőcseppek még inkább eláztatják a nadrágunkat.

A hosszú esőkabát előnyei

A hosszú esőkabát az esernyőhöz képest számos további előnnyel is rendelkezik. Az esőkabát az egész testet befedi. A hagyományos esernyő csak egy irányból képes megvédeni a testet az esőtől. Az esőkabát viszont minden irányból véd. Az esőkabát sportoláshoz is használható. A hosszú esőkabát térdtől felfele megvédi a törzset, és a karokat. A jó esőkabáton csuklya is van, amivel a fej megázása elkerülhető. Az esőkabátok anyaga vékony, ezért a mozgást nem akadályozzák.

Az esőkabátok anyaga

Az esőkabátokat műanyagszármazékokból készítik, azok fokozott vízállósága miatt. A vékony, áttetsző anyagú esőkabátok és a klasszikus zöld, kék és fekete színek mellett gyártanak a szivárvány minden színében pompázó színes esőkabátokat is. Léteznek nagyon vékony, néhány gramm súlyú változatok, de a leginkább elterjedtek a kicsit vastagabb anyagú esőkabátok. A célnak mindegyik tökéletesen megfelel. Ezek az esőkabátok szinte elnyűhetetlenek, főleg a munkaruházathoz készített változatok. A gyerek esőkabátok sajnos nem örök életűek, mert a kicsik megoldják a gyors elpusztításukat. A munkára használt esőkabátot viszont elég egyszer megvásárolni és megfelelő körültekintéssel egy örök darab is lehet a ruhatárunkban. Az anyaguk végett száradás után érdemes mindig összehajtani és úgy elrakni őket hosszabb időre, mert az összegyűrt esőkabátból a gyűrődéseket idővel szinte lehetetlen lesz kisimítani. A víztaszító anyag előnye egyben a hátránya is, sajnos a szellőzése nem minden esetben kielégítő, így mindenképpen olyan változatokat válasszunk, amelyek elsősorban a hónaljnál, de egyéb helyeken is megfelelő szellőzőkkel lettek ellátva.

 

 

Vízlepergető kabátok

Vannak olyan kabátok és dzsekik, amelyek hagyományos, nem vízálló anyagból készültek. Ezek a ruhák úgy érik el a vízállóságot, hogy a felületükre vízlepergető anyag van rögzítve. Ez az anyag olaj és zsírszármazékokból áll, és taszítja a vizet. Az anyag felületére cseppenő eső pont úgy viselkedik, mintha az anyag műanyagból lenne. Az ilyen anyagok néhány év után elvesztik a víztaszító képességüket, mert a felületről lekopik a víztaszító réteg. A mosás során sajnos szintén tönkremegy ez a réteg, ezért az ilyen anyagokat nem szabad lemosni, vagy csak nagy körültekintéssel szabad őket tisztítani.

Sport esőkabátban

A kerékpározás, és a futás könnyen végezhető sport még esőkabátban is. A szinte a teljes testet védő esőkabát nem akadályozza a pedálozást, vagy a kocogást sem. Különösen hideg, őszi és téli esős időben érdemes a kocogáshoz egy esőkabátot is felvenni. Ezzel megakadályozható, hogy ruhánk átázzon, ami különösen veszélyes helyzeteket eredményezhet télen. Az esőkabát használata tehát nem csak a ruhát védi, hiszen a vizes és hideg ruha a legbiztosabb módja a megfázás, súlyosabb esetben a tüdőgyulladás kialakulásának, így használatával megelőzzük a bajt.

Munka esőkabátban

Az áttetsző esőkabátok egyenruha fölött is viselhetőek. Esőkabátot hordva akár egy rendőr is kiállhat az út mellé anélkül, hogy teljesen elázna. A hagyományos munkaruha fölött hordott esőkabátok nem csökkentik a munkaruha által nyújtott előnyöket. Az áttetsző hosszú esőkabátot öltöny, vagy estélyi ruha fölé is fel lehet húzni, a hivatalos, professzionális kinézet tehát megmarad. Sokan hordanak esőkabátot horgászathoz, hajózáshoz, de mezőgazdasági munkákhoz is. Amikor munkaruházatunkat összeállítjuk, a munkáskabátok, vagy mellények mellett ne feledkezzünk meg a jó minőségű esőkabát vásárlás lehetőségéről sem.