Munkaruha ismertetők

Hasznos ruhadarab a nagy esőben - hosszú esőkabát

2020.04.13 10:30
Hasznos ruhadarab a nagy esőben - hosszú esőkabát

A hosszú esőkabát viselésével az esős időben se jelent akadályt a szabadban történő munkavégzés. Amikor az esernyő már kevés, a hosszú esőkabát segítségével elkerülhető, hogy ruhánk átázzon. A hosszú esőkabát bármilyen ruha fölött hordható. Az esőkabát egyik legvonzóbb tulajdonsága, hogy a használata nem foglalja le az egyik kezet. Miközben az esernyő használatához szükség van legalább egy kézre, az esőkabátban akadálytalanul lehet dolgozni.

A hosszú esőkabát előnyei

A hosszú esőkabát az esernyőhöz képest számos további előnnyel is rendelkezik. Az esőkabát az egész testet befedi. A hagyományos esernyő csak egy irányból képes megvédeni a testet az esőtől. Az esőkabát viszont minden irányból véd. Az esőkabát sportoláshoz is használható. A hosszú esőkabát térdtől felfele megvédi a törzset, és a karokat. A jó esőkabáton csuklya is van, amivel a fej megázása elkerülhető. Az esőkabátok anyaga vékony, ezért a mozgást nem akadályozzák.

Az esőkabátok anyaga

Az esőkabátokat műanyagszármazékokból készítik. A vékony, áttetsző anyagú esőkabátok mellett találni még színes esőkabátokat is. Vannak nagyon vékony, és kicsit vastagabb anyagú esőkabátok. A célnak mindegyik megfelel. Ezek az esőkabátok szinte elnyűhetetlenek. A gyerek esőkabátok sajnos nem örök életűek, mert a kicsik megoldják a gyors elpusztításukat. A munkára használt esőkabátot viszont elég egyszer megvásárolni.

 

Vízlepergető kabátok

Vannak olyan kabátok és dzsekik, amelyek hagyományos, nem vízálló anyagból készültek. Ezek a ruhák úgy érik el a vízállóságot, hogy a felületükre vízlepergető anyag van rögzítve. Ez az anyag olaj és zsírszármazékokból áll, és taszítja a vizet. Az anyag felületére cseppenő eső pont úgy viselkedik, mintha az anyag műanyagból lenne. Az ilyen anyagok néhány év után elvesztik a víztaszító képességüket, mert a felületről lekopik a víztaszító réteg. A mosás során sajnos szintén tönkremegy ez a réteg, ezért az ilyen anyagokat nem szabad lemosni.

Futás esőkabátban

A kerékpározás, és a futás könnyen végezhető sport még esőkabátban is. A szinte a teljes testet védő esőkabát nem akadályozza a pedálozást, vagy a kocogást sem. Különösen hideg, téli esős időben érdemes a kocogáshoz egy esőkabátot is felvenni. Ezzel megakadályozható, hogy ruhánk átázzon, ami különösen veszélyes helyzeteket eredményezhet télen. Az esőkabát használata tehát nem csak a ruhát védi, hiszen a vizes és hideg ruha a legbiztosabb módja a megfázás, súlyosabb esetben a tüdőgyulladás kialakulásának, így használatával megelőzzük a bajt.

Munka esőkabátban

Az áttetsző esőkabátok egyenruha fölött is viselhetők. Esőkabátot hordva akár egy rendőr is kiállhat az út mellé annélkül, hogy teljesen elázna. A hagyományos munkaruha fölött hordott esőkabátok nem csökkentik a munkaruha által nyújtott előnyöket. Az áttetsző hosszú esőkabátot öltöny, vagy estélyi ruha fölé is fel lehet húzni, a hivatalos, professzionális kinézet tehát megmarad. Sokan hordanak esőkabátot horgászathoz, hajózáshoz, de mezőgazdasági munkákhoz is. A munkáskabátok, vagy mellények mellett ne feledkezzünk meg a jó minőségű esőkabát vásárlásáról sem.