Munkaruha ismertetők

Fehér ruhák az élelmiszeriparban

2020.04.17 09:00
Fehér ruhák az élelmiszeriparban

Az élelmiszeriparban nemcsak a dolgozók, de a készülő termékek védelmét is szolgálják a hatályban lévő munkavédelmi előírások. Ez az az iparág ugyanis, ahol a legapróbb szennyeződésből is hatalmas károk keletkezhetnek, ezáltal mind a fogyasztót, mind a termelő vállalatot is megkárosítva. A külföldön már évtizedek óta létező, a magyarországi gyakorlatba is egyre inkább beépülő HACCP rendszer (Hazard Analysis and Critical Points, azaz veszélyelemzés és kritikus ellenőrzőpontok) célja a megfelelő élelmiszer biztonság elérése.

A munkaruházattal szemben az a minőségbiztosítási rendszer is támaszt követelményeket, melyek általában a védőruházat alapanyagával és szabásával kapcsolatos speciális elvárások. Ilyenek például a látható makulátlan tisztaság érdekében a világos (leggyakrabban fehér) alapszín, a ruházati termékek gomb nélküli kialakítása, mely az esetleges leszakadásuktól és élelmiszerbe való beesésüktől védenek meg. A modellek általában külső zseb nélküli kialakításúak, hiszen innen is könnyű az apróbb dolgok, kisebb tárgyak leesése. A nadrágokon lévő zsebeket a felső védőruházat általában elfedi. A ruhákon jellemzően nem lehetnek gumírozott részek (hiszen a ráncokba is könnyen szennyeződés szorulhat) és kialakításukat tekintve magasan záródóak. Általában az élelmiszeriparban használt ruhákat minimális a fényesedés és bolyhosodás jellemzi és mind alkalmasak nagyüzemi fertőtlenítésre, tisztításra.

 

Milyen védőruházati termékek állnak az élelmiszeripari dolgozók szolgálatában?

Az élelmiszeripari ruházat fontos kelléke a vegyszerálló anyagból készült Food kötény. Fazonját tekintve melles kötény, mely nyakba akasztható pánttal és megkötős derékpánttal rögzíthető. Külső felülete poliuretán és PVC háttal rendelkezik. Mindezek ellenére tömege mindössze 210 gramm/m2. Vízálló az alapanyaga, melyet vízhatlanított varrásai is garantálnak. Könnyűsége ellenére erős, remek hőszigetelő védőruházat, mely eltérő hőmérsékleti körülmények esetén is használható. Vegyszer- és olajálló, ellenáll a különböző élelmiszeripari vegyszereknek.

Húsbolti eladó fehér munkaruhában

A kötény alá használható Food fehér munkanadrág, mely szintén az élelmiszeripari vegyszereknek ellenálló, vastag, vízhatlan nadrág. Nedvességnek való ellenállását hegesztéssel vízhatlanított varrásai is szavatolják. Melles vagy kantáros kialakítású, műanyag csatokkal állítható vállpántokkal rögzíthető a testünkhöz. Jó hőszigetelő védőruházat, változatos hőmérsékleti körülmények között is (például hűtőházakban) használható.

Hasonló paraméterekkel rendelkezik élelmiszeripari használatra fejlesztett védőruházati termékünk a XFOOG fehér mellény. Vastag kevertszálas anyagból, selymes belső béléssel, cipzáros, állógalléros kivitelben. Ellenáll az élelmiszeripari vegyszereknek, nedvességnek. Hőtartó, jól hőszigetelő termék.

A munkaruházat élelmiszeriparban is használható kiegészítője az Albi thermokaplis bakancs, mely csúszásálló, olajálló, vízálló és antisztatikus tulajdonságú, akár egész napra is viselhető munkavédelmi lábbeli.

Az egyszer használatos eldobható fehér sapka is ajánlott, néhol egyenesen kötelező darabja az élelmiszerrel érintkező dolgozók munkaruházatának. A hajszálak, fejbőrünk hámja és a hajunkban lévő szennyeződések lehullásának elkerülése érdekében szükséges viselni az élelmiszeripari munkafolyamatok közben. Az eldobható védősapka súlya minimális, ezért fejünkre felhúzva szinte észrevehetetlen és viselője haját se lapítja le a munkanap végére.