Munkaruha ismertetők

Elsősegély doboz vásárlás

2020.05.11 12:00
Elsősegély doboz vásárlás

Az elsősegély doboz minden autó kötelező kelléke, amelynek hiánya esetén a rendőr meg is büntethet. Az elsősegély doboz és a mentőláda a munkahelyeken is elvárt, de az otthonokban is hasznos lehet. Az elsősegély doboz tartalmazza azokat a felszereléseket, amelyekre egy baleset esetén szükség lehet. Ez lehet közlekedési baleset, vagy egy munkahelyi baleset. De egyszerű példánál maradva, akár az is előfordulhat, hogy valaki otthon elvágja az ujját, ilyen esetben is hasznos lehet egy elsősegély doboz, mely tartalmaz szinte minden alapvető eszközt egy kisebb sérülés ellátásához. Az elsősegély doboz vásárlás lehetősége adott minden felelősségteljes állampolgár számára, a munkahelyi mentőláda vásárlás pedig minden felelősségteljes munkaadó feladata.

Munkahelyi elsősegély dobozok és mentőládák

A munkahelyi mentőláda vásárlás négy különféle változatra terjedhet ki. Az első szintű mentőláda akkor használható, ha a vállalat létszáma nem haladja meg a 30 főt. Efölött kettes szintű munkahelyi mentőláda beszerzése szükséges, egészen 50 főig. Ötven és száz dolgozói létszám között hármas, száz dolgozó fölött pedig a négyes számú elsősegélydoboz, vagy mentőláda szükséges. Ezeknek az ára néhány ezer forinttól a néhány tízezerig terjedhet és a különböző gyártók termékei az előírásoknak megfelelően egymással megegyező tartalommal rendelkeznek.

A dobozok tartalma

Ezek a dobozok csak alapvető elsősegélynyújtó eszközöket tartalmaznak. Ilyenek a különféle kötözők, amelyekből tartalmaznak több méternyit. Ezen felül steril kéztörlőket, kendőket, kesztyűt, ragtapaszt is tartalmaznak. Az elsősegélydobozok tartalma a kategóriájuktól függ. Minél nagyobb kategóriájú a doboz, annál több eszköz található meg bennük. A hármas és négyes kategóriájú dobozokat óvodákban, iskolákban is használják.

 

Elsősegély doboz

 

A dobozok lejárati dátuma

Az elsősegély doboz és a mentőláda tartalma egy bizonyos idő után már nem használható fel. A dobozokon található egy lejárati dátum. A dátum lejárta után az eszközök elkezdenek elbomlani és elveszítik sterilitásukat. A kötözők foszlásnak indulnak, a fertőtlenítők pedig elvesztik a hatásukat. A kötszerek lejárati dátuma néha különbözik a fertőtlenítől lejárati dátumától. A kötözők, pólyák általában 5 évig, a fertőtlenítőeszközök maximum 3 évig használhatóak fel biztonságosan. Ebben az esetben nem érdemes spórolni és a lejárati időn túl felhasználni az elsősegély dobozok és mentőládák tartalmát, hiszen így nagyban megnövekedhet a fertőzés veszélye.

Autós elsősegély doboz

Az elsősegély doboz személygépkocsiba kötelező tartozék. Sokan a felbontás után szembesülnek azzal, hogy az autóban lévő elsősegély doboz tartalma igencsak kevés lenne egy komolyabb baleset esetén. Akár több dobozt is vásárolhatunk, vagy esetleg további kiegészítő elsősegély eszközöket is tarthatunk a gépjárműben, de a nagyobb számú kellékanyag nem helyettesíti az elsősegély nyújtó tanfolyamon tanultak helyes használatát és a gyors és szakszerű orvosi ellátást. Baleset esetén törekedjünk arra, hogy az alapvető elsősegélyt megadjuk és minél előbb tájékoztassuk a mentőket a baleset körülményeiről. Az autóban tárolt elsősegély dobozt a lejárati dátumot követően újra kell cserélni. Előfordulhat, hogy a tartalma között van olyan, amit félre lehet tenni, például az ollót, vagy egyes későbbi lejárati dátummal rendelkező kötszereket.

Saját elsősegély doboz előállítása

Amennyiben valaki a saját biztonsága érdekében egy saját elsősegély doboz létrehozása mellett dönt, úgy az általános kötszerek és fertőtlenítőszerek helyett inkább egyéni célokat kielégítő eszközöket javasolunk. Például az illető inkább a saját gyógyszereit, és a saját igényeinek megfelelő tisztálkodási szereket tegye be a dobozba. Az elsősegély doboz vásárlás mellett tehát érdemes lehet összeválogatni egy saját dobozt is, amely az egyéni szükségletek kielégítésére van optimizálva és főként a kisebb balesetekre tartalmaz alkalmas kellékeket, például ragtapaszt és többször felhasználható (pl. pumpás) sebfertőtlenítőt is. Hasznos lehet a nyári kirándulások esetén egy kullancscsipesz, körömvágó olló, naptej, szúnyog és kullancsriasztó is az általunk összeválogatott "elsősegély" dobozban.